Fortgens Adviesgroep
Kennemerlaan 162
1972 ES IJmuiden

Tel: 0255-530180
info@fortgensadviesgroep.nl

Dit beloven wij onze klanten

  • Persoonlijke relatie, advies op maat
  • De beste risicodekking tegen de beste voorwaarden
  • Bij schade geen gedoe, maar de maximale financiële compensatie

Meer over ons

 

Wij gaan minimaal tot de max

Onze unieke kracht is onze topsport-mentaliteit, een kwaliteit die diep in ons is geworteld: wij zijn vastberaden, volhardend en toegewijd.

Meer over onze dienstverlening

Onafhankelijk advies

Zorgverzekering vergelijken

Particulier

MKB

Laatste nieuws

Wat moet je doen voor ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid?

Hoe regel je ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid?

Als je samen een huis koopt, verwacht je hier jaren met veel plezier samen te wonen. Maar wat als het misgaat en jullie besluiten te gaan scheiden? Dan is het belangrijk dat de financiële afwikkeling goed en volledig afgehandeld wordt. Avrotros Radar besteedde in de uitzending van maandag 10 september aandacht aan dit onderwerp waarbij het belang van ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid benadrukt werd. In de praktijk blijkt dit namelijk regelmatig niet goed geregeld waardoor huizenbezitters na hun scheiding voor vervelende financiële verrassingen komen te staan. Hoe voorkom je dat jij na een scheiding in zo’n situatie belandt?

Scheiden en een koophuis? Regel je zaken goed.

Sluit je samen een hypotheek af, dan ben je in de meeste gevallen samen volledig aansprakelijk voor de kosten van de hypotheek. Dit wordt de hoofdelijke aansprakelijkheid genoemd. Ga je scheiden en blijft je ex-partner in de woning wonen? Dan is het belangrijk dat jij uit de hoofdelijke aansprakelijkheid ontslagen wordt. Als je dit niet doet, blijf jij gedurende de volledige looptijd van de hypotheek medeverantwoordelijk voor de kosten, zelfs wanneer in het echtscheidingsconvenant andere afspraken zijn opgenomen. Kortom: betaalt je ex-partner de kosten voor de hypotheek niet (op tijd), dan valt de rekening bij jou op de deurmat.

Regel het met de bank

In de uitzending van Radar komen twee vrouwen aan het woord die al ruim zeven jaar geleden gescheiden zijn en alles financieel goed geregeld dachten te hebben. Ondanks dat via de rechter is vastgelegd dat het huis volledig van hun ex is en dat hij na de scheiding verantwoordelijk is voor alle kosten, zorgt de hoofdelijke aansprakelijkheid ervoor dat zij alsnog moeten opdraaien voor de hypotheekschuld. De bank beslist in dergelijke situaties zelfstandig of een ex het huis alleen kan betalen en of de vertrekkende partner ontslag krijgt. Gebeurt dit niet, dan moet de woning verkocht worden óf blijven beide partners verantwoordelijk voor de hypotheeklasten.

Stappenplan ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid

Vaak wordt onderschat hoe complex de financiële afwikkeling van een scheiding kan zijn wanneer er sprake is van een gezamenlijke woning en hypotheek. De hulp van een financieel expert is in deze situaties dan ook vaak onmisbaar. Wij ontwikkelden als hulpmiddel een stappenplan en checklist voor de situatie dat één van de partners het huis en de hypotheekschuld wil overnemen. Door de stappen zorgvuldig te volgen help je toekomstige problemen te voorkomen.

>> Download hier het stappenplan

Helaas komt er bij een scheiding veel kijken, ook op financieel gebied. Hoe zit het bijvoorbeeld met de verdeling van de spullen, de verzekeringen en je pensioen? Finfin van Adfiz beantwoordt al je vragen. Natuurlijk kun je jouw vraag ook vrijblijvend stellen aan één van onze financiële adviseurs of ga naar je eigen adviseur. 

Ondernemers

Ondernemers zoeken de juiste balans tussen beleid, investeringen en risico's. Wij kennen de uitdagingen en zoeken samen met u de beste dekking tegen de beste voorwaarden.
Meer over advies aan ondernemers

Aangesloten bij

aangesloten