Fortgens Adviesgroep
Kennemerlaan 162
1972 ES IJmuiden

Tel: 0255-530180
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Rentevormen

Vaste rente

Kies je voor een rentevaste periode? Dan staat het rentepercentage van je hypotheek vast. Of de marktrente nu stijgt of daalt. Zo weet je precies hoeveel je in die periode aan rente betaalt. Hoe hoog de rente is, hangt af van hoe lang je de periode maakt. En hoe hoog de rente is op het moment dat je de hypotheek afsluit.

Voordelen van een rentevaste periode

Zekerheid en vaste maandlasten: omdat de rente op je hypotheek voor een bepaalde periode vast staat, blijft het rentepercentage tijdens deze periode hetzelfde. Je hypotheeklasten zijn dus elke maand hetzelfde.

Nadelen van een rentevaste periode

Met een lange rentevaste periode betaal je vaak een hoger rentepercentage.

Rentevaste periodes

Bij het afsluiten van je hypotheek kun je de rente vastzetten voor 1 jaar, maar ook voor 5, 10 of zelfs 30 jaar.

 

 

Variabele rente

Kies je voor variabele rente? Dan profiteer je van lage maandlasten wanneer de hypotheekrente laag is. Als de hypotheekrente hoog is, betaal je meer rente. Je maandlasten variëren dus.

Voordelen van variabele rente

Het rentetarief is meestal lager dan een vaste rente. Je profiteert van rentedalingen: dan worden je maandlasten lager. Je kunt de rente elk moment vastzetten. En bij oversluiten van je hypotheek hoef je geen boeterente te betalen.

Nadelen van variabele rente

Met variabele rente heb je geen zekerheid over de hoogte van je maandlasten. De rente die je betaalt is afhankelijk van renteontwikkelingen in de markt. Als de rente stijgt, dan stijgen je maandlasten mee. Je moet die hogere maanlasten wel kunnen opvangen.

Zo is variabele rente opgebouwd

De variabele rente bestaat uit een basistarief en 4 verschillende rente-onderdelen (opslagen).

  • Basistarief
  • Opslagen in verband met ontwikkelingen van kapitaalmarkten en kapitaalkosten
  • Individuele risico-opslagen
  • Doorlopende dienstverleningskosten
  • Winstopslag

 

Voorkom renterisico

Voordat je een lening afsluit moet je zeker weten dat je de kosten gedurende de hele looptijd kan betalen. Maak een financieel plan met daarin je inkomsten, uitgaven en de kosten van de lening. Dit zijn kosten voor de rentebetaling, de aflossing en eventuele extra kosten zoals verzekeringspremies. Trek je uitgaven van je inkomsten af. Je ziet dan of je voldoende overhoudt om de kosten van de lening te betalen.

Tip: Houd rekening met mogelijke grote uitgaven tijdens de looptijd van de lening. Bij het Nibud vind je tips over rondkomen met je geld. Zorg ervoor dat je de kosten van de lening ook kunt betalen als de rente stijgt. Je kunt bijvoorbeeld:

  1. De rente vastzetten voor de gehele looptijd. Je gaat dan niet meer betalen als de rente stijgt. Je hebt wel hogere maandlasten dan bij een variabele rente.
  2. Een lagere lening nemen.
  3. De lening opdelen en voor elk deel verschillende looptijden met verschillende rentepercentages kiezen. Je loopt dan gedeeltelijk renterisico.
  4. Sparen. Probeer geld aan de kant te zetten als buffer.

Tip: Lees ook de folder "Houd rekening met rentestijgingen" van de AFM.

Bron: AFM

Fortgens Adviesgroep | Kennemerlaan 162 | 1972 ES IJmuiden
Tel: 0255-530180 |Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.