Fortgens Adviesgroep
Kennemerlaan 162
1972 ES IJmuiden

Tel: 0255-530180
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Pensioen

Hoe is uw pensioen geregeld?
Het is belangrijk dat u nagaat wat voor pensioenregeling u hebt. Wilt u precies weten hoe uw regeling in elkaar zit, lees de startbrief of het pensioenreglement. Hierin staat precies beschreven wat uw rechten en plichten zijn met betrekking tot uw pensioen. En u kunt natuurlijk altijd vragen om uitleg bij uw pensioenuitvoerder of uw werkgever.

Wat houdt u straks over om van te leven?
Veel mensen schatten hun inkomen na hun pensionering te hoog in. Zij denken ongeveer 80% van hun laatstverdiende salaris over te houden. Dat klopt vaak niet. In veel gevallen is het minder dan 80%. Bij de opbouw van uw pensioen wordt vaak uitgegaan van het gemiddelde van uw salaris bij pensionering (middelloonregeling). Als u part-time hebt gewerkt of minder dan 40 jaar hebt gewerkt kan uw pensioen lager uitvallen dan 70% van uw laatstverdiende salaris.

Zelf (nog) maatregelen nemen voor het opbouwen van meer pensioen?
Als u bijvoorbeeld ziet dat u bij uw werkgever(s) niet voldoende pensioen opbouwt, kunt u nog zelf gaan bijsparen. Wat voldoende pensioen is, is voor iedereen anders. U moet u bijvoorbeeld afvragen hoeveel geld u nodig denkt te hebben en wat uw behoeftes zullen zijn na uw pensionering.

Doe dit op tijd, zodat u nog voldoende tijd hebt om een goed pensioen op te bouwen. Het nadeel van laat beginnen met het opbouwen van uw pensioen is dat u in een kortere periode het gewenste pensioen bij elkaar moet sparen. Omdat de resterende tijd voor uw pensioenopbouw korter is, zal het bedrag dat u aan premie moet betalen hoger zijn.

Bereken uw pensioen
Op de site van de Stichting Pensioenkijker kunt u door middel van een pensioenplanner uw pensioen berekenen. En lees het Pensioenoverzicht (UPO) goed door.

Overweeg een samenlevingscontract
Als u gaat samenwonen of samenwoont overweeg dan om een samenlevingscontract op te stellen. Zo kunt u eventueel aanspraak maken op elkaars nabestaandenpensioen bij overlijden.

Wat wij voor u willen betekenen
Het woud van pensioenregels, veranderende wet- en regelgeving, juridische en fiscale aspecten is voor veel ondernemers ondoorgrondelijk. Begrijpelijk. Daarom zijn wij er voor u. Wij scheppen duidelijkheid. We vertalen de vele regels naar praktische scenario's, zodat u in één oogopslag ziet wat u te wachten staat – en wat er gebeurt wanneer er een verandering optreedt in uw financiële slagkracht. We adviseren u, eerlijk en ondubbelzinnig. Ook als wij van mening zijn dat u beter nog even kan wachten met pensioenopbouw, bijvoorbeeld omdat u net bent gestart of tijdelijk in zwaar weer zit. En we houden een vinger aan de pols, zodat we zeker weten dat uw pensioen met u meegroeit en u later niet voor verrassingen komt te staan.

Laat ons het voor u uitzoeken, zodat u uw kostbare tijd aan uw onderneming kan besteden. Bel ons voor een afspraak voor een kosteloos en vrijblijvend adviesgesprek.

Fortgens Adviesgroep | Kennemerlaan 162 | 1972 ES IJmuiden
Tel: 0255-530180 |Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.